selecteer uit de lijst met suggesties voor een directe doorverwijzing

definities van hoogbouw • deel 56


Wanneer je een grafiek samenstelt van de aantallen hoogbouw in Nederland verspreid naar hoogte, dan krijg je dit:

aantallen hoogbouw naar hoogte

Deze grafiek laat een paar aardige dingen zien. Ten eerste de opleving tussen 70 en 75 meter, die verklaard kan worden door de eisen die het bouwbesluit stelt aan gebouwen vanaf 70 meter. Omdat het bouwbesluit het heeft over de bouwtechnische hoogte kan de architectonische hoogte die wij hier meten een paar meter oplopen. Het kan aardig wat uitmaken voor de haalbaarheid van je project om daar dan net onder te gaan zitten.

Wie het wil zien, kan stellen dat hoogbouw vanaf 108 meter ― de eerste hoogte die niet voorkomt ― een incidentele bedoening begint te worden. Maar wat wellicht het meest opvalt is de scherpe daling na 55 meter. Echt een verklaring hiervoor is niet voorhanden, of het moet zijn dat het een hoogte is ― zo’n vijftien verdiepingen voor woontorens ― die in veel gevallen eigenlijk wel hoog genoeg wordt gevonden. Deze hoogte zit dan trouwens maar een paar meter onder de huidige ondergrens om tot de 500 hoogste gebouwen van Nederland te behoren. Die ondergrens is al eens eerder genoemd als maatstaf voor hoogbouw.

Op basis van deze grafiek zou je een pleidooi kunnen houden om een wolkenkrabber in Nederland te definiëren als een gebouw van minstens 109 meter, en hoogbouw als een gebouw van minstens 56 meter. Dat laatste zou ons dan tevens verlossen van de zelfopgelegde verplichting om al die niet altijd zo heel spannende torentjes van een meter of vijftig plus een beetje, niet meer bij te hoeven houden voor de hoogtelijsten. Maar goed, dat is dan een andere discussie.

Voor wie zelf onderzoek wil doen; de interactieve grafiek is hier te vinden.