selecteer uit de lijst met suggesties voor een directe doorverwijzing

Hooggeëerd Publiek


De internationale architectuurwereld kent twee hoogbouwprijzen. Sinds 2004 wordt om de twee jaar de Internationaler Hochhaus Preis uitgereikt door de gemeente Frankfurt am Main, het Deutschen Architekturmuseum en sponsor DekaBank. Het is de enige hoogbouwprijs waar een geldbedrag aan vast zit; de ontwikkelaar kan bij winst 50.000 euro in zijn zak steken. Het in Chicago gehuisveste Council on Tall Buildings and Urban Habitat reikt sinds 2002 jaarlijkse hoogbouwprijzen uit, en kent inmiddels zoveel categorieën dat je het behoorlijk bont moet hebben gemaakt wil je niet naar huis gaan met een glazen beeld in de vorm van het logo van de Council. Voordat de hoogbouwdata-website Emporis werd opgedoekt reikte ook deze een jaarlijkse Skyscraper Award award uit, alhoewel deze vooral bedoeld leek om de status van de uitreiker ervan naar grotere hoogten te tillen.

Nederland kent geen formele jaarlijkse hoogbouwprijs. Het enige wat ooit in buurt kwam was de vraag die de Stichting Hoogbouw naar aanleiding van het twintigjarig bestaan in 2004 stelde aan haar donateurs wat men beste wolkenkrabber van Nederland vond. Gebouw Delftse Poort kwam als winnaar uit de bus, wat meteen een van de weinige keren is geweest dat Nederlandse hoogbouw Teletekst haalde.



Wel jaarlijks maar minder officieel is de verkiezing van de beste wolkenkrabber door de Nederlandse afdeling van het SkyscraperCity forum. Sinds 2005 wordt aan het einde van het jaar de nieuwe hoogbouw op een rijtje gezet waaruit de hoogbouwfans hun favorieten kunnen kiezen. Hier is geen beker bij betrokken, geen schouderklop, geen persmoment en dus ook geen reuring. Vijf redenen waarom deze Holland Hoogbouw Forum Award toch relevant is.

1. Alhoewel een publieksprijs op z’n best een gemiddelde mening uitdrukt is de HHF Award een optelsom van de mening van diegenen die vanuit hun persoonlijke interesse lid zijn geworden van een online hoogbouw discussieforum. De waardering is afkomstig van de echte liefhebber.

2. Erkenning van het publiek is altijd leuk. Waar juryprijzen zijn gebaseerd op de mening van een selectief gekozen man of vijf vertegenwoordigt de HHF Award het sentiment onder een grote groep enthousiastelingen. Eind 2022 stemden zo’n 183 leden op hun favoriete hoogbouw.

3. Forumleden kiezen zonder zakelijke, historische of politieke belangen op hun persoonlijke favoriet. Waar een eerlijke mening over een gebouw soms confronterend kan zijn voor een architect en een ontwikkelaar kan er om dezelfde reden ook extra waardering vanuit gaan.

4. In tegenstelling tot de jury's van de internationale prijzen, die zich gezien het internationale karakter moeten beperken tot de informatie en vooral de foto’s die de betrokken partijen zelf hebben aangedragen, hebben de stemmers van de HHF Award minstens een deel van de gebouwen in levende lijve kunnen beoordelen.

5. Vaker niet (12) dan wel (6) ging het hoogste gebouw met de prijs aan de haal.



In 2022 werden we verwend. Niet alleen hebben we met de Cooltoren een mooie winnaar, maar met de Bunkertoren (Eindhoven), Grotius (Den Haag), Quartz (Amsterdam) en de nieuwe hoogste van Nederland, de Zalmhaventoren (Rotterdam) in de top vijf tevens een fijne hoogbouwbuit. Een overzicht van winnaars van de HHF Award is hier te vinden.