selecteer uit de lijst met suggesties voor een directe doorverwijzing

Hoogbouw in Balans


Wie de wetten der logica loslaat op hoogbouw de stad - zoals Egbert Gramsbergen doet in deze studie van de mathematische stad - zou verwachten dat het hoogste gebouw precies op de meest gewilde plek van de stad staat, en dat de torens in hoogte afnemen naarmate ze verder van dat punt verwijderd zijn. Om te zien of dat ook zo is gaan we kijken naar de gemiddelde breedte- en lengtegraad van alle torens van 70 meter en hoger in de vijf grootste hoogbouwsteden van Nederland.

In Eindhoven ligt het middelpunt van de hoogbouw op de plek van een kantoorgebouw op de kruising van de Boschdijktunnel met een pad genaamd Eindje. (kaart)



In Utrecht ligt het middelpunt op zo'n 500 meter ten zuiden van het Centraal Station, en wel midden tussen de woonhuizen en de woonboten aan de Reviuskade (kaart)



In Den Haag komen we uit bij een appartementencomplex aan de Zuylichemstraat, om de hoek van het Station Hollands Spoor. (kaart)



Omdat het centrum van Amsterdam verboden gebied is voor hoogbouw wordt het middelpunt ervan door de Zuidas naar het zuiden van de stad getrokken. Het zwaartepunt treffen we hier op de hoek van de Amstelkade met de Schipbeekstraat, oftewel vlakbij De Wolkenkrabber in het Plan Zuid van architect Hendrik Berlage. (kaart)



Het in aanbouw zijnde ClubHouse aan de Boompjes zal het zich niet realiseren, maar het wordt gebouwd op de plek waar de gemiddelde afstand tussen alle andere hoogbouw in Rotterdam het kleinst is. Goed nieuws dus voor degenen die de Nieuwe Maas als het middelpunt van de stad beschouwen. (kaart)